Cauzele tulburării obsesiv-compulsive
Momentan, nu există un răspuns care să acopere în întregime și să determine în mod exact cauzele care duc la apariția adicției față de jocurile de noroc. Ceea ce știm este că oamenii sunt afectați în mod diferit și că există numeroși factori care pot influența modul în care o persoană este afectată atunci când joacă. Sunt cazuri în care comportamentul obsesiv-compulsiv este cauzat de lăcomie sau de urmărirea recuperării pierderilor, însă, mare parte din cazuri au drept cauză următoarele motive:
Probleme financiare
Persoanele care pot dezvolta un comportament obsesiv-compulsiv provin din rândul celor care au probleme financiare. Dacă te confrunți cu lipsuri financiare, posibilitatea de a câștiga sume mari de bani poate fi extrem de atractivă. Jocurile de cazinou le pot oferi oamenilor posibilitatea de a obține câștiguri mari în funcție de noroc, iar unii jucători chiar au obținut câștiguri importante într-un interval scurt de timp. Din această cauză, unele dintre persoanele care au probleme și lipsuri financiare își pot îndrepta atenția către jocurile de noroc pentru a paria puținii bani pe care îi au în încercarea de a-i înmulți rapid.
Din păcate, nu poți câștiga bani în mod regulat la jocurile de noroc și nici nu ți se garantează rezolvarea problemelor financiare, cu excepția cazurilor extrem de norocoase. Un jucător care nu se descurcă din punct de vedere financiar va continua să încerce să câștige mai mult și mai mult, dar fără să ajungă să aibă parte de câștigurile la care visează și de care are nevoie. Iar acest lucru creează un cerc vicios în care persoana respectivă poate deveni captivă pentru totdeauna.
Evadarea din realitate
Persoanele care se confruntă cu stres excesiv la locul de muncă, în relații sau la studii caută deseori scăpare în divertisment. Cu toții iubim relaxarea și ne place să ne simțim bine după o zi lungă la serviciu, dar în momentul în care relaxarea prin jocurile de noroc începe să ne afecteze viața în mod negativ, atunci avem o problemă. Jucătorii compulsivi prioritizează jocurile de noroc și alte forme de evadare din realitate în dauna problemelor cu adevărat importante pentru propria existență, precum hrănirea, munca, somnul și altele.
Un jucător compulsiv va pierde deseori noțiunea timpului atunci când joacă și va ajunge să-și petreacă numeroase ore jucând același joc, în mod repetitiv. Această modalitate de evadare din realitate este nesănătoasă și poate cauza probleme serioase în viața personală, dacă nu este tratată la timp.
Dorința de a experimenta senzații tari
Jocurile de cazinou și pariurile constituie o modalitate excelentă de a avea parte de senzații tari și de adrenalină. Nimic nu este mai captivant decât să pariezi o sumă de bani și să-ți ții degetele încrucișate, sperând că norocul va fi de partea ta. Mulți oameni se bucură de adrenalina care le cuprinde organismul, dar, atunci când acest lucru începe să le afecteze în mod negativ viața se pot confrunta cu o problemă serioasă.
Atunci când cauți senzații tari și adrenalină la jocurile de noroc te poți confrunta cu o serie de riscuri, de aceea este vital să îți limitezi timpul de joc și să nu riști sume mari. Chiar dacă tentația de a paria sume de bani ridicate pentru a avea parte de adrenalină zi de zi este mare, în curând tot ce vei face va fi să urmărești recuperarea pierderilor.
Simptomele tulburării obsesiv-compulsive
Milioane de oameni iubesc jocurile de noroc pentru distracția oferită, dar unii dintre noi pot avea parte de probleme și de adicție, dacă nu tratează în mod serios aceste riscuri. În cazul în care crezi că tu sau o altă persoană poate dezvolta o tulburare obsesiv-compulsivă sau se confruntă cu probleme comportamentale legate de jocurile de noroc, atunci îți recomandăm să verifici următoarele simptome:
- ● Carduri de credit noi sau neplătite – cardurile de credit reprezintă o modalitate bună de a-ți gestiona finanțele și vin cu o mulțime de beneficii dacă sunt folosite în mod corect. Însă, la fel de bine îți pot distruge finanțele dacă nu le utilizezi corespunzător. Îți recomandăm să te asiguri că îți acoperi balanța negativă de pe card în fiecare lună pentru a evita penalitățile și dobânzile în plus. Nu acceptă niciodată carduri de credit cu limite mai mari decât îți permiți să rambursezi într-o lună.
● Nu împărtășești activitățile legate de jocurile de noroc din cauza fricii sau a temerii de a fi judecat – dacă ai probleme în a le explica membrilor familiei sau prietenilor obiceiurile tale de a paria și juca la cazinou atunci poți avea o probleme de natură obsesiv-compulsivă. Atunci când joci cu moderație ai parte de distracție, însă, dacă pariezi prea mult timp și fără limite, este foarte posibil să simți jenă în a le spune celorlalți despre acest lucru.
● Ai discuții și certuri în mod frecvent cu membrii familiei pe teme legate de bani – problemele financiare ne afectează pe aproape fiecare dintre noi la un moment dat în viață. Este în regulă să ai probleme financiare, dar nu este deloc bine ca să ți le rezolvi prin intermediul jocurilor de noroc. În situația în care ai discuții și certuri în mod constant cu membrii familiei despre jocurile de noroc și finanțe, atunci este timpul să cauți ajutor.
● Probleme legate de concentrarea asupra muncii sau studiilor – în situația în care ai dezvoltat tulburare obsesiv-compulsivă o să te gândești doar la următoarea sesiune de joc în mod regulat. Iar acest lucru te va distrage de la muncă sau de la studii. De aceea, în cazul în care jocurile de noroc îți influențează nivelul de performanță la serviciu sau la studii, atunci ai dependență de jocurile de noroc.
● Nu îți poți imagina nicio zi fără să pariezi – pentru mulți dintre cei care pariază sau joacă la cazinou, fiecare zi este una obișnuită. Însă, dacă nu-ți poți imagina o zi în care să nu fi pariat cel puțin o dată, atunci ai o problemă. În mod normal, ar trebuie să te opreșți și să iei o pauză de la jocurile de noroc pentru a face alte lucruri de care ai nevoie și care îți sunt folositoare pentru propria existență.
● Iei în calcul posibilitatea de a comite infracțiuni pentru a avea bani pentru jocurile de noroc – în situația în care ai în mod frecvent gânduri de a comite infracțiuni, precum furturi sau fraude, pentru a avea suficienți bani ca să-i joci la cazinou, atunci, mai mult ca sigur, este timpul să cauți ajutor pentru tratarea acestui comportament. Pentru că, lăsată netratată, o astfel de problemă va duce la situații periculoase pentru viața ta.
● Ți-ai abanadonat hobby-urile – una dintre sursele de divertisment din viața noastră este reprezentată de hobby-uri. Este important să avem hobby-uri sănătoase, în special dintre cele care încurajează socializarea și exercițiile. Dacă te afli în situația în care petreci mai mult timp în compania jocurilor de noroc decât să-ți valorifici hobby-ul, atunci vei avea nevoie de ajutor pentru tratarea tulburării obsesiv-compulsive.
● Crezi că următoarea sesiune de joc va fi diferită – poate fi tentant să te gândești mereu la ce se va întâmplă în următoarea sesiune de joc și să găsești modalități prin intermediul cărora să-ți rezolvi problemele financiare. Însă, o astfel de gândire este periculoasă și poate duce la joc excesiv și la tulburarea obsesiv-compulsivă.
Ce poți face pentru a te proteja de dependența de jocurile de noroc?
Desigur, nu toți cei care joacă la cazinou ori pariază se confruntă cu riscul de a dezvolta adicții față de jocurile de noroc, dar nu poți fi sigur până nu se întâmplă. Drept urmare, este mai bine să anticipezi acest lucru și să iei măsuri din timp decât să dezvolți această tulburare obsesiv-compulsivă.
Dacă crezi că te confrunți cu riscul de a dezvolva un comportament problematic legat de jocurile de noroc, cea mai bună decizie este să te oprești și să nu îți mai asumi niciun risc. Cele mai expuse persoane la aceste riscuri sunt oamenii care suferă de lipsuri financiare, care au probleme cu evadarea din realitate și cei care caută senzații tari și adrenalină. Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru a te asigura că ești protejat de dezvoltarea dependenței de jocurile de noroc:
1. Stabilește-ți o limită la depuneri, timpul de joc, pierderi sau câștiguri din contul de jucător – multe cazinouri online permit setarea unor limite din contul de joc. Acest lucru înseamnă că poți depune și paria în fiecare lună doar în limita setată de tine. De asemenea, această opțiune este o modalitate foarte bună de a păstra controlul asupra parierii, știind exact cât de mult poți paria și asigurându-te că jocurile din noroc nu-ți consumă foarte mult din buget. Toți cei care se distrează jucând la cazinou sau la pariuri ar trebui să-și seteze o limită din cont pentru a evita apariția problemelor ulterioare.
2. Activează opțiunea de alertă privind realitatea – numeroase platforme de casino online îți oferă posibilitatea de a-ți seta alerte privind verificarea realității, care vor apărea pe ecran după trecerea unei anumite perioade de timp. Această caracteristică îți permite să setezi cât de mult timp îți vei petrece jucând. Alerta se va activa în momentul în care expiră intervalul orar ales de tine, informându-te despre timpul petrecut în joc și oferindu-ți posibilitatea de a te opri. Această opțiune este ideală pentru cei care pierd noțiunea timpului atunci când joacă la cazinou.
3. Auto-excluderea – persoanele care prezintă simptomele specifice adicției de jocurile de noroc și care vor să ia o pauză pot activa opțiunea de auto-excludere. Această opțiune îți permite să-ți blochezi accesul la contul de cazinou pentru o anumită perioadă de timp ori definitiv. În general, intervalul de timp care poate fi ales la majoritatea operatorilor de jocuri de noroc este cuprins între o săptămână și un an.
4. Vizitează site-urile de joc responsabil – în cazul în care ai nevoie de ajutor calificat pentru a-ți rezolva problemele cu jocurile de noroc sau în situația în care doar vrei să afli mai multe despre ce înseamnă această adicție și cum se poate preveni, vei găsi o mulțime de site-uri pe care să le consulți online.
Acestea sunt cele mai cunoscute din România:
Joc Responsabil își desfășoară activitatea încă din 2012, dar din 2018 a devenit principala resursă pe plan local din domeniul prevenirii și tratării dependenței de jocurile de noroc. Activează în 5 centre (2 în București, 1 în Craiova, 1 în Iași și 1 în Constanța). Colectivul de psihologi este condus de doctorul Cristian Andrei. Se oferă asistență online sau telefonic (de luni până vineri în intervalul 9-17).
Asociație internațională, care își desfășoară activitatea și pe plan local, oferindu-le persoanelor cu probleme, dar și familiilor și prietenilor acestora, asistență online sau fizică în diferite regiuni ale țării. Găsești pe site un test privind nivelul de risc și programul de recuperare; de asemenea, poți accesa forumul comunității. Contactul se face online sau telefonic.
Gambling AID este o societate non-profit care își desfășoară activitatea la nivel mondial și care oferă ajutor jucătorilor cu probleme prin intermediul asistenței telefonice.